Llibre de Sent Soví

Autor: Anònim

Sección: GASTRONOMÍA - Cocina Regional

Llibre de Sent Soví

Llibre de Sent Soví

18,00€ IVA INCLUIDO

Editorial:
-
Publicación:
01/11/2006
Colección:
Biblioteca Barcino
Ver ficha completa

NO DISPONIBLE

Sinopsis

El Llibre de Sent Soví, compost a mitjan segle XIV, és el text culinari més antic conservat en català és, per tant, una obra cabdal de la literatura gastronòmica catalana i un testimoni de primer ordre sobre la cuina que es feia als territoris de lantiga Corona dAragó. Les receptes que conté aquest document excepcional traslladen el lector a una …

El Llibre de Sent Soví, compost a mitjan segle XIV, és el text culinari més antic conservat en català és, per tant, una obra cabdal de la literatura gastronòmica catalana i un testimoni de primer ordre sobre la cuina que es feia als territoris de lantiga Corona dAragó. Les receptes que conté aquest document excepcional traslladen el lector a una cultura culinària que li és alhora distant, perquè és anterior a larribada dAmèrica de productes tan comuns a la cuina catalana actual com el tomàquet, la patata o el pebrot, i propera, perquè presenta ja alguns procediments i ingredients encara vigents, amb plats tan característics com les picades o els sofregits. Aquesta obra gastronòmica, que en la versió de lúnic manuscrit que ens lha llegada té un total de setanta-dues receptes, és fruit duna complexa tradició manuscrita, amb múltiples còpies i lectors que hi anaren deixant la seva empremta. De fet, a lEdat Mitjana la literatura tècnica, dins de la qual cal comptar la gastronòmica, estava sotmesa a contínues modificacions a criteri del copista, que introduïa canvis en el contingut dacord amb els seus coneixements, necessitats i preferències. No existien els conceptes moderns de propietat intel·lectual ni dautoria: el que importava era la utilitat i actualització del contingut del llibre, que esdevenia, així, extraordinàriament fluctuant. En el cas del Llibre de Sent Soví la forma conservada en el manuscrit és força diferent de com degué concebrel el seu anònim compilador, com es pot comprovar si es comparen les receptes que sesmenten en la taula de rúbriques amb el contingut real del llibre. Gràcies al fet que aquesta obra serví de font dobres gastronòmiques posteriors, com el Llibre de totes maneres de potatges o el Llibre daparellar de menjar, és possible recuperar receptes de la tradició sentsovinesca que no presenta la versió conservada del Llibre de Sent Soví, que incorpora, al seu torn, nous plats daltres procedències. La complexa transmissió textual de lobra perm
Leer más

Más libros de Anònim

Todos los libros de Anònim

Más información del libro

Llibre de Sent Soví

Editorial:
-
Fecha Publicación:
Formato:
Normal tapa blanda (libros)
ISBN:
978-84-7226-721-3
EAN:
9788472267213
Nº páginas:
0
Colección:
Biblioteca Barcino
Lengua:
CATALAN
Alto:
150 mm
Ancho:
200 mm
Sección:
GASTRONOMÍA
Sub-Sección:
Cocina Regional

Otros libros en GASTRONOMÍA

También te pueden interesar